13 April 2018

Entrevista para la revista catalana Cardona Oberta

Category: Solo Qka

 

"Con  mucha  gratitud  a  José  María,

y  por  esas  casualidades  tan  bonitas

que  Dios  nos  pone  en  el  camino"

La  Qka

 

  

 

L'ATZAR

De tant en tant surto a mirar llibreries a la recerca d'algun llibre antic o simplement a mirar. Aquell DIA en concret no vaig trobar res i quan em disposava a sortir, vaig veure una noia amb un llibre a la mà, el títol em va atreure i li vaig preguntar en quina prestatgeria l’havia trobat. Ella una mica sorpresa em va dir: “Aquest llibre l’he escrit jo, difícilment el trobaràs”. La meva curiositat, superior a la meva prudència, va fer que li demanés que em deixés fullejar-ho. Ella, amb certa timidesa, em va dir que en cinc minuts estaria en la cafeteria del davant.

Comencem a parlar com si ja ens coneguéssim de fa temps. Una veu suau i sensual, pausada, em va introduir a conèixer el personatge de Sara, de les seves vivències en forma de poesia, i a imaginar-me el seu país d'origen. Li vaig preguntar si podríem veure'ns un altre dia amb més temps i ella, amb un somriure, em va respondre: “Per descomptat”

D'aquest cafè va néixer l'amistat i admiració per la forma de pensar d'ella, i avui, a través d'aquesta revista vull donar a conèixer a aquesta escriptora.

 

EL AZAR

De vez en cuando salgo a mirar librerías en busca de algún libro antiguo o simplemente a mirar, ese DIA en concreto no encontré nada y cuando me dirigía a salir vi una chica con un libro en la mano, el título me atrajo y le pregunté en qué estantería lo encontró, ella un poco sorprendida me dijo: “Este libro lo he escrito yo, difícilmente lo encontrarás”.  Mi curiosidad superior a mi prudencia hizo que le pidiera que me dejara hojearlo.  Ella, con cierta timidez, me dijo que en cinco minutos estaría en la cafetería de enfrente.

Empezamos a hablar como si ya nos conociéramos de tiempo, una voz suave y sensual, pausada, me introdujo a conocer el personaje de Sara, de sus vivencias en forma de poesía, y a imaginarme su país de origen, le pregunté si podríamos vernos otro día con más tiempo y ella con una sonrisa me respondió: “Por supuesto”

De ese café nació la amistad y admiración por la forma de pensar de ella, y hoy, a través de esta revista quiero dar a conocer a esta escritora.

 

A les PREGUNTES:

A LAS PREGUNTAS:

 

1. EXPLIQUEM, ÉS EL TEU PRIMER LLIBRE?

Aquest llibre de poesia titulat QUATRE FRASES DEDICADES és el meu primer llibre a Espanya. Però tinc altres primers llibres: Ja va haver-hi un primer de 2 que vaig publicar a l'Equador, també va haver-hi un primer d'un altre que vaig posar per a venda i lectura a internet, i diversos primers que esperen saltar dels meus calaixos.

 

1. CUÉNTAME, ¿ES TU PRIMER LIBRO?

Este libro de poesía titulado CUATRO FRASES DEDICADAS es mi primer libro en España.   Pero tengo otros primeros libros: Ya hubo un primero de 2 que publiqué en el Ecuador, también hubo un primero de otro que coloqué para venta y lectura en internet, y varios primeros que esperan brincar de mis cajones.

 

2. QUÈ ET VA PORTAR A ESCRIURE?

El que em porta a escriure és el que em produeix la gent i la necessitat d'analitzar certs temes de la vida que sempre han estat tractats com una prohibició. Moltes persones sofreixen amb prohibicions que no són més que conceptes caducats, i jo escric amb l'afany de derrocar barreres mentals respecte al dret d'expressar la intimitat de forma NO promíscua però SI lliure. La intimitat viscuda a discreció, no necessita sentir repressions ni culpes.

 

2. ¿QUÉ TE LLEVÓ A ESCRIBIR?

Lo que me lleva a escribir es lo que me produce la gente y la necesidad de analizar ciertos temas de la vida que siempre han sido tratados como una prohibición.  Muchas personas sufren con prohibiciones que no son más que conceptos caducados, y yo escribo con el afán de derribar barreras mentales respecto al derecho de expresar la intimidad de forma NO promiscua pero SI libre.  La intimidad vivida a discreción, no necesita sentir represiones ni culpas.

 

3. QUINA PART DE CRISTINA HI HA EN SARA?

El nom de Sara va ser creat per Cristina com un conducte de fuita a l'Equador, on parlar de sexe està moralment penalitzat per la societat, amb els anys Sara s'ha convertit en el personatge eròtic que usa les fantasies de Cristina per fer-les realitat.

Actualment les 2 es fonen en una sola persona, Sara té de Cristina, el desig d'aventura, les “males idees”, la intenció i la picardia; i Cristina té de Sara, la bellesa i la sensualitat, i sobretot, la possibilitat de posar a volar la ment.

 

3. ¿QUÉ PARTE DE CRISTINA HAY EN SARA?

El nombre de Sara fue creado por Cristina como un conducto de escape en el Ecuador, donde hablar de sexo está moralmente penalizado por la sociedad, con los años Sara se ha convertido en el personaje erótico que usa las fantasías de Cristina para hacerlas realidad.

Actualmente las 2 se funden en una sola persona, Sara tiene de Cristina, el deseo de aventura, las “malas ideas”, la intención y la picardía; y Cristina tiene de Sara, la belleza y la sensualidad, y sobretodo, la posibilidad de poner a volar la mente.

 

4. POTS ESCRIURE IGUAL DES QUE ETS A CATALUNYA

Les frases i paraules que s'usen a Catalunya tenen un significat diferent del que tenen a l’Equador. Això ho estic aprenent amb el dia a dia, però sempre segueixo escrivint. Equador m'ha aportat meravelles personals, des del matrimoni, un fill, l'abandó i els amants, pels qui el meu llibre es diu QUATRE FRASES DEDICADES. I l'escenari que m'ofereix Catalunya és molt més ampli i obert, a més la tinc fàcil, doncs poso els peus on poso el cor i ara el meu cor està a Catalunya.

 

4. ¿Podrías escribirlo igual desde que estás en Catalunya?

Las frases y palabras que se usan en Catalunya tienen un significado diferente al que tienen en Ecuador, eso estoy aprendiendo con el día a día, pero siempre sigo escribiendo.  Ecuador me ha aportado maravillas personales, desde el matrimonio, un hijo, el abandono y los amantes, por quienes mi libro se llama CUATRO FRASES DEDICADAS.  Y el escenario que me ofrece Catalunya es mucho más amplio y abierto, además la tengo fácil, pues pongo los pies donde pongo el corazón y ahora mi corazón está en Catalunya.

 

5. QUINS CONSELLS EM DÓNES PER A LES PERSONES QUE REPRIMEIXEN ELS SEUS SENTIMENTS?

Ser valents de reconèixer que som una joia perfecta, que tenim un cor d'or pur, que tenir consciència és un privilegi que no ens hem de perdre i que la voluntat està a les nostres mans per fer de nosaltres les persones que volem ser, en qualsevol aspecte de la vida. No importa el que digui la gent, el què importa és el que dius tu de tu mateix.

No obstant això, vés amb compte amb els excessos, perquè fins i tot l'excés del bé és dolent.

Sigues bo i sigues dolent en les dosis adequades, que cap extrem arrisqui l'harmonia de la teva vida ni dels altres, porta la teva intimitat discretament per respecte als qui no pensen igual, però camina en aquells espais, que a Espanya n’hi ha molts, on puguis alliberar-te i sortir tantes vegades com consideris necessari.

Utilitza la teva “llum” NO per criticar els altres, sinó per no perdre mai de vista el teu camí; utilitza la teva “foscor” NO per sentir-te culpable ni per fer mal, sinó per gaudir de cada sensació que et regala la vida només per existir.

No reprimeixis els teus sentiments, aconsegueix viure en harmonia sense haver d'estar en cap extrem.

 

5. ¿Qué consejos me das para las personas que reprimen sus sentimientos?

Ser valientes de reconocer que somos una joya perfecta, que tenemos un corazón de oro puro, que tener conciencia es un privilegio que no nos debemos perder y que la voluntad está en nuestras manos para hacer de nosotros las personas que queremos ser, en cualquier aspecto de la vida.  No importa lo que diga la gente, lo que importa es lo que dices tú de ti mismo.

No obstante, cuidado con los excesos, porque hasta el exceso de lo bueno es malo.  Sé bueno y sé malo en las dosis adecuadas, que ningún extremo arriesgue la armonía de tu vida ni de los demás, lleva tu intimidad discretamente por respeto a quienes no piensan igual, pero anda a aquellos espacios, que en España hay muchos, donde puedas liberarte y salir del closet tantas veces como consideres necesario.

Utiliza tu “luz” NO para criticar a los demás, sino para jamás perder de vista tu camino; utiliza tu  “oscuridad” NO para sentirte culpable ni para lastimar, sino para disfrutar de  cada sensación que te regala la vida por solo existir.

No reprimas tus sentimientos, logra vivir en armonía sin tener que estar en ningún extremo.

 

6. ESTÀS INTENTANT QUE ALGUNA EDITORIAL EL PUBLIQUI AQUÍ?

No, m'agrada fer-ho pel meu propi compte i risc.

 

6. ¿Estás intentado que alguna editorial lo publique aquí?

No, me gusta hacerlo por mi propia cuenta y riesgo.

 

7. NO DEIXIS D’ESCRIURE

Mai! Mai em perdria les aventures de Sara.

 

7. No dejes de escribir

¡Nunca!  Jamás me perdería las aventuras de Sara.

 

Ella ara està preparant el llançament del seu llibre QUATRE FRASES DEDICADES, mentrestant podeu demanar-li-ho a ella per correu.

Ella ahora está preparando el lanzamiento de su libro CUATRO FRASES DEDICADAS, mientras podéis pedírselo a ella por correo.

 

“¡Oh Grandísimo pedestal de nubes!

cimiento de mi más hondo sentimiento,

heme aquí, rendida ante tu cumbre,

escuchando el hervor de tu infierno.

Si el Ser inmenso que tú eres,

ha cabido en el armario de mi alma,

sería grosería no creer

en la bíblica frase:

LA FE MUEVE MONTAÑAS”

 

Del Poema COTOPAXI del llibre QUATRE FRASES DEDICADES.

Per: Cristina Boguñá Tapia (Sara Arguello)

 

Correu:

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Josep Maria Casadevall / Elena Bruguera.

 

Tu alma de guerrera contiene la rudeza
de quien cae, levanta, cae y vuelve a levantar…
Eres la heroína de la vida,
Allí donde tus luchas te dan la gloria,
aunque venzas, aunque pierdas,
en la realización de tus sueños está la Real Victoria.
Tu figura femenina es todo un enigma,
en aquel mundo masculino donde se van de bruces…
más, tú te luces,
mujer que besa el cielo, mujer que besa el piso,
mujer que empuña el arte cual acróbata de rizo.

Los Guantes de Qka
3.png3.png0.png6.png6.png8.png
Hoy38
Ayer79
Esta semana489

Saturday, 04 July 2020